Pentru Mircea Sandu, cancerul de care a scăpat este o amintire de care fuge permanent! La propriu, măcar câte cinci kilometri pe zi, afară sau indoor, chiar și în ultimele zile ale anului. „La mulți ani!” e rostit de președintele FRF între abdomene și gantere.
10 kilometri pe oră. Asta e viteza actuală a lui Mircea Sandu. E mult pentru un om de 58 de ani, mai ales că în urmă cu câțiva ani trăia sub spectrul cancerului, boală asociată cu finalul tuturor lucrurilor. Banda de alergare din sala de fitness de la Mogoșoaia se mișcă implacabil sub picioarele „Nașului”. Ne zâmbește în felul ăla al lui, cu un pic din toate. „Uite, optșpe mii de disponibilizați la anul… E jale!”, rostește gâfâind și arătând din bărbie spre plasma din fața sa, pe care o televiziune de știri își derulează previziunile sumbre. „De ce nu vă uitați la sport, la fotbal?”. „Ce să văd? Meciuri nu mai sunt!”, răspunde sec, după care apucă prosopul cu care șterge transpirația de pe frunte.
„SUA meritau Mondialul din 2022!” Bib după bib, unul dintre butoane reduce viteza spre zero, iar președintele FRF își adaptează alergarea. „Gata. Am făcut cinci kilometri! Asta e porția mea! Cinci kilometri la o viteză de zece kilometri pe oră, adică o jumătate de oră de alergare. Aș fi vrut să joc fotbal, dar e frig azi…”, spune „Nașul”, după care coboară respirând greu de pe aparat. Se îndreaptă spre un spalier și începe să facă abdomene. Apare Mihail Marian. Fost coleg cu „Nașul” la Sportul, începe un dialog în care protocolul funcțiilor e uitat. „Băi, Mirceo, e normal, mă, să organizeze Qatarul Campionatul Mondial din 2022?”, întreabă „Cuchi”. „Nașul” zâmbește și alege răspunsul de om, nu pe cel diplomat, de președinte: „Asta e! Poate meritau SUA mai mult. Ă‚la din ’94 a fost foarte bine organizat, numărul de spectatori a fost imens și a fost ultimul Mondial spectaculos. Ă‚știa din Qatar vor dărâma stadioanele alea de cinci stele după CM, pentru că nu au ce să facă cu ele!”, spune „Nașul” sacadat, în timp ce încheie cu aproximație al 50-lea abdomen.
De trei ori pe săptămână la sală Se ridică și apucă două gantere, cu care începe să-și lucreze bicepșii. Observă și Mihail Marian că e poate prea mult pentru cineva care a trecut printr-o operație de cancer: „Văd că nu te lași! Așa trebuie! Doctorii îți dau voie?”. „Nașul” rânjește triumfător pentru că se vorbește despre o victorie a sa asupra vieții. Sau a morții. „De când doctorii mi-au permis să fac mișcare, fac asta de câte ori pot. Săptămâna asta e a treia oară când sunt în sală”, răspunde președintele. Apar și alții dintre cei care i-au fost colegi la Sportul: Gino Iorgulescu, Paul Cazan. Primul râde când îl vede la aparate: „Mirceo, asta înseamnă că azi nu ieși cu noi pe teren!”. Răspunsul e edificator: „Lasă, că tot ce am făcut eu la sală face cât trei meciuri!”. „Aș vrea să văd că toți conducătorii de club fac mișcare! Din câte știu, niciunul nu are o viață activă, nu merge la sală și nu face efort!” Mircea Sandu, președinte FRF
Remarcă Un specialist în probele de fond și semifond din atletismul românesc a explicat pentru ProSport semnificațiile cifrelor înregistrate de Mircea Sandu într-o cursă solitară pe banda magnetică (5 km/zi, cu viteza de 10 km/h). „La vârsta lui și ținând cont prin ce a trecut, pot să afirm că are o condiție fizică foarte bună. Realizând un calcul, el aleargă un kilometru în șase minute, asta înseamnă că efectuează cam 30 de minute de mișcare pe zi. La distanța asta scurtă poate obține timpi și mai buni, dar nu trebuie să se ia la întrecere cu propriul său corp. Alții, la vârsta lui, obosesc deja după două etaje urcate pe scări. Totuși, spre primăvară, i-aș recomanda să alerge în aer liber, nu pe banda magnetică”, ne-a declarat antrenorul de atletism.
„Vom avea un acord cu LPF să verse direct către FRF din drepturile TV banii necesari pentru baremurile arbitrilor, ca să fie plătiți de FRF, nu de cluburi!” Mircea Sandu, președinte FRF
„Am înlocuit țesutul adipos pe care îl aveam cu masă musculară. La fotbal mă cam lasă genunchii, că am avut trei operații când eram fotbalist, dar la sală nu am probleme!” Mircea Sandu, președinte FRF
Proiect – Vrea reorganizarea ligii secunde
„Nașul” începe anul 2011 pe 10 ianuarie, cu o serie de vizite în teritoriu, unde se va întâlni cu membrii afiliați. Printre altele, Mircea Sandu va încerca să convingă cluburile din ligile a II-a și a III-a să convină asupra reducerii numărului de echipe. „Astfel încât să rămână în 2013 o sigură serie de 20 de echipe în Liga a II-a ori două serii de 12 echipe cu plaz-off. Dacă vor accepta asta, mă angajez să conving primăriile să refacem suprafețele de joc în Liga a II-a. Un teren costă 200.000 de euro. FRF ar veni cu jumătate, autoritățile locale cu restul”, a explicat președintele FRF.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER